De openingstijd van het Repair Café is in principe op elke derde zaterdag van de maand tussen 11:30 en 14:00 uur. Wij mogen gebruik maken van De Zoutkeet – naast de speeltuin op de Zoutmanlaan 3, Hilversum. Alle data staan op de begin pagina van onze website [link]
Let op: bel ajb niet aan als je vroeg bent. De zaal is dan nog in gebruik door anderen. Aanbellen verstoort hun bijeenkomst.
Het beste kun je een email sturen naar info@repaircafehilversum.nl Dan nemen we snel contact met je op.
Bel niet met De Zoutkeet – zij kunnen je vragen niet beantwoorden. Het Repair Café initiatief staat los van het Wijkcentrum. Het Wijkcentrum stelt alleen haar ruimte ter beschikking aan het Repair Café.
Nee, het Repair Café is niet elke dag open. Het is een vrijwillige buurtbijeenkomst die alleen op bepaalde dagen en tijden plaatsvindt. Kom je op andere tijden, dan vind je geen reparateurs ter plaatse.
Nee. Het is de bedoeling dat je samen met de reparateur aan de slag gaat met jouw artikel. Dan ervaar je hoe je een reparatie aanpakt. Bovendien heeft de reparateur misschien vragen aan jou tijdens de reparatie, bijvoorbeeld over het gebruik van het artikel.
Nee dat is niet nodig, het Repair Café is zonder afspraak en gratis toegankelijk.
Je kunt ook geen tijdstip afspreken voor de reparatie van jouw artikel.
Bij binnenkomst meld je je aan bij de intakebalie. Daar vragen we je om een reparatiebon in te vullen. Belangrijk hierbij zijn het soort reparatie (artikel) en een omschrijving van de klacht. Wij snappen dat jouw artikel niet meer werkt of kapot is, maar we hebben meer details nodig. Dan kan een reparateur goed inschatten of dit iets is wat hij/zij kan oplossen.
Zodra iemand beschikbaar is, wordt je omgeroepen. Je krijgt een bonnetje zodat de reparateur je kan vinden in de wachtrij.
Soms kan het even duren voordat je aan de beurt bent. Dit hangt af van het aantal beschikbare vrijwilligers en hun expertise. Neem plaats aan de tafel, neem koffie of thee (50 cent eigen bijdrage) en maak een praatje met andere bezoekers.
Bij enorme drukte moeten we soms eerder stoppen met het aannemen van reparaties. Dat doen we om teleurstellingen te voorkomen. We proberen iedereen te helpen binnen de beschikbare tijd. Na afloop van de (hopelijk succesvolle) reparatie stellen we een bijdrage in onze kosten zeer op prijs. Die donatie kun je in de donatiebox op de intake tafel doen.
Nee, bezoekers zijn zelf verantwoordelijk voor het vervoer van hun spullen naar het Repair Café.
Je bent altijd van harte welkom. Geniet van de gezellige sfeer, maak contacten, neem een kop koffie of thee. Als je enige technische kennis hebt, kijk of help dan mee met onze reparateurs.
Ja dat kan maar hoeft niet. Je kunt ook ter plekke een bon invullen. Als je het vooraf wilt doen, dan kun je de bon hier [link] downloaden. Je moet het zelf uitprinten en meenemen naar het Repair Café. Wij kunnen deze niet vooraf of ter plekke uitprinten.
Let op: een ingevulde reparatiebon geeft geen voorrang en is geen garantie dat je aan de beurt komt. De intake is op volgorde van binnenkomst. De reparatie gebeurt op beschikbaarheid van de reparateur/expertise. `
Reparatiebon Repair Cafe Hilversum
Dat is niet perse nodig, maar het kan de reparateur helpen om je te vinden in de wachtrij en het maakt het contact persoonlijker. Als je dat niet wilt, dan is dat prima.
De informatie op de reparatiebonnen wordt anoniem (wij registreren geen namen of andere persoonlijke gegevens!) bijgehouden in de Reparatie Monitor. Dat geeft een idee van het soort reparatie, hoe vaak een reparatie succesvol is en wat de meest voorkomende klachten en oplossingen zijn. Zo weten we dat ongeveer 65% van de reparaties lukt. Dat het merendeel bestaat uit koffiemachines (Senseo, Nespresso) en stofzuigers. En als een reparatie niet lukt, dat het vaak komt omdat het artikel niet opengemaakt kan worden of slecht onderhouden is.
Het Repair Café helpt je met elektrische apparaten, meubels, consumptiegoederen, fietsen, speelgoed en nog veel meer. Alles wat kapot is (en dat je zelf naar het Repair Café kunt brengen) is welkom en heeft een goede kans op een succesvolle reparatie.
Er kan één item per keer aangeboden worden. Dit om wachttijden van andere bezoekers te beperken. Wel kan na reparatie, als de tijd dat toelaat of als het minder druk is, een tweede item aangeboden worden maar dan is het weer wachten tot je aan de beurt bent.
De meeste dingen hebben een goede kans om succesvol te worden gerepareerd. Kom gewoon langs en ga samen met een reparateur aan de slag. Je hebt hiervoor geen afspraak nodig.
Nee, een Repair Café is geen reparatiedienst, maar een ontmoetingsplek waar mensen samen hun spullen kunnen repareren. Het Repair Café bestaat alleen maar uit vrijwilligers die ééns in de maand tijd vrijmaken om je vanuit onze locatie te helpen.
Wij repareren geen (combi-)magnetrons. Tijdens de reparatie is na opening gevaar voor zeer hoge spanning en sterke magnetische velden voor de reparateurs en omstanders.
Senseo apparaten zijn bij ons, maar ook landelijk gezien, apparaten die veel worden aangeboden. Wij hebben specifieke kennis in huis m.b.t. de Senseo reparatie. Dus kom gerust langs. Neem wel zaken mee zoals de padhouders, watertank en een of meer pads (als test maken we dan een kopje koffie met het gerepareerde apparaat).
Daar geldt hetzelfde voor als bij Senseo apparaten: deze worden vaak aangeboden. Neem zaken mee zoals de watertank en een of meer cupjes (als test maken we dan een kopje koffie met het gerepareerde apparaat).
Laptops kunnen verschillende problemen hebben. In het Repair Café kunnen wij je helpen deze problemen op te lossen. Dit kan langer duren dan andere reparaties en daarom kan het zijn dat wij een limiet moeten stellen als er meer laptops aangeboden worden.
Printers zijn vaak niet te repareren, tenzij het een mechanisch probleem is (bijvoorbeeld de papierlade klemt).
Ja, dat is mogelijk. Het gaat dan om kleine aanpassingen of herstelwerk aan de aangeboden kleding.
Jazeker, stofzuigers worden regelmatig aangeboden waarbij de stofzuiger stinkt of hij het in zijn geheel niet meer doet. Stinken is vaak het gevolg van niet regelmatig vervangen van de stofzuigerzak en filters. De motor krijgt dan niet genoeg koeling en kan daardoor defect raken. Onze ervaring is dat als de stofzuiger het helemaal niet meer doet, een draadbreuk bij de opwindhaspel of vlak achter de netsteker vaak de oorzaak is. Dit ontstaat doordat de kabel tot aan het einde uit de haspel wordt getrokken of dat men aan het snoer i.p.v. de netsteker trekt. Daardoor worden ze te zwaar belast. Ons advies is dan ook de kabel er niet in zijn geheel uit te trekken maar ca. 1 meter op de haspel te laten zitten en/of de netsteker vast te houden en niet het snoer. Soms heeft de leverancier een plakbandje op de kabel aangebracht tot waar deze uitgerold mag worden (zie ook de handleiding). Een plakbandje is natuurlijk ook zelf aan te brengen.
Belangrijk:
Wij krijgen regelmatig stofzuigers aangeboden waarbij de stofzuigerzak overvol zit en de filters blijkbaar nog nooit zijn vervangen. Je begrijpt dat dit uit het oogpunt van hygiëne en gezondheid voor jou als gebruiker maar ook voor de reparateurs onwenselijk is. Daarom zullen wij dergelijke apparaten weigeren. Zorg vooraf dat de stofzuigerzak en filters vervangen zijn door nieuwe en wij helpen je graag.
Ja, werkt een rem niet goed of moet er iets worden afgesteld of gerepareerd, je bent altijd van harte welkom. Dan kijken wij wat er direct aan te doen valt of zoeken we een andere oplossing.
Een apparaat ontkalken behoort tot het standaard onderhoud dat de gebruiker zelf periodiek dient te doen. Het is belangrijk voor de bedrijfszekerheid en behoud van een apparaat.
Voordat je gaat ontkalken lees dan eerst de gebruiksaanwijzing en gebruik het juiste middel. Wij zien vaak apparaten die defect zijn geraakt door onjuist gevolgde procedures of het verkeerde ontkalkingsmiddel. Voor veel apparaten is (schoonmaak)AZIJN NIET GESCHIKT. Citroenzuur werkt net zo goed en veroorzaakt geen schade. Kom je er niet uit, dan helpen we graag.
Nee. Wij kunnen niet alles repareren. Er is een aantal factoren die hierbij een rol speelt. Beschikbaarheid van kennis over en ervaring met het apparaat bij onze reparateurs, beschikbare onderdelen en documentatie voor diagnose. Complexheid van het apparaat en de vervangmogelijkheden van onderdelen spelen ook een rol. Bijvoorbeeld, een moderne flatscreen TV bestaat vaak slechts uit een elektronicadeel, een voeding en een scherm. Dit zijn geen zaken waar je zo maar door vervanging van een klein onderdeel een probleem kan oplossen. Een schakelaar, connector of een kabeltje is soms wel te repareren of vervangen.
Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen waardoor het lastig is om tot een geslaagde reparatie te komen. Toch lukt het om gemiddeld 65% van de aangeboden spullen wél te repareren. Dus aarzel niet om langs te komen, al is het maar om zeker te weten dat een apparaat niet meer te repareren is.
Het apparaat dat u meebrengt om te repareren moet schoon en leeg zijn, van buiten en voor zover mogelijk ook van binnen. Bij apparaten met een afstandsbediening uiteraard ook deze afstandsbediening en de noodzakelijke snoeren meenemen. In stofzuigers moet een schone stofzak zitten.
Textiel: schoon en gewassen.
Over wachttijden en reparatietijden valt niets te zeggen. Als er weinig bezoekers zijn en redelijk veel vrijwillige reparateurs, ben je snel aan de beurt. Maar het kan ook gebeuren dat je een half uur of langer op je beurt wacht. Je kunt de tijd doden door een babbeltje te maken met andere wachtenden, eventueel met een kopje koffie erbij (op eigen kosten). Of neem iets te lezen mee. Of kijk wat er allemaal in het Repair Café gebeurt.
Voor een reparatie houden wij een streeftijd aan van ongeveer 30 minuten. De ervaring leert dat als er meer tijd nodig is voor een reparatie dat de kans op succes afneemt. De streeftijd is afhankelijk van het apparaat en het defect. Ook is deze streeftijd er voor dat andere bezoekers ook binnen redelijke tijd aan de beurt komen. Als duidelijk is wat de oplossing is zal altijd worden geprobeerd de reparatie af te maken.
Als je weinig tijd hebt, kun je beter een andere dag kiezen voor een bezoek aan het Repair Café.
Nee. Wij geven geen garantie op reparaties. Wij doen ons uiterste best een reparatie zo goed mogelijk uit te voeren maar kunnen niet garanderen dat het apparaat of kledingstuk niet weer defect zal raken. Na de reparatie wordt wel getest of de reparatie gelukt is.
Na een succesvolle reparatie kunnen we je ook geen garantie bieden. Je kunt dus de pech hebben dat iets niet of slechts gedeeltelijk gerepareerd kan worden, of dat het kort na de reparatie weer kapot gaat.
Nee. Je moet zelf zorgen voor een juiste afvoer van het defecte apparaat. Soms kan een defect apparaat wel achtergelaten worden als het bruikbare onderdelen heeft voor mogelijk een reparatie aan een soortgelijk apparaat. Dat kun je afstemmen met de reparateur (die dan zelf voor afvoer moet zorgen).
Nee, helaas kunnen wij niet lassen want daarvoor hebben wij de apparatuur niet. Als het gaat om een klein laspuntje, dan hebben we wel een puntlasser.
Alle reparateurs gaan voorzichtig met je spullen om. Toch bestaat er een kans dat er iets stuk gaat. Het Repair Café is hiervoor niet aansprakelijk.
Uw bezoek aan het Repair Café Hilversum is kostenloos!
Elk Repair Café draait op vrijwilligers die de reparaties aan het ingebrachte huisraad uitvoeren. U kunt tijdens uw bezoek natuurlijk een kleine bijdrage in de pot doen om de kosten van het Café te helpen dekken!
Elke bijdrage is welkom! In het Repair Café staat een spaarbeer als donatiebox. Voor digitale donaties hebben we een QR-code en nu ook een pinautomaat. En op de website is een aparte donatiepagina opgenomen. Met uw donatie zullen wij een deel van onze kosten dekken.
Voorheen kon u alleen bij ons uw donatie doen via de Spaarbeer die op de intakebalie staat.
Sinds zomer 2023 kunnen we u echter ook digitaal helpen. Via een QR-code of Pinbetaling kunt u naar eigen inzicht een bijdrage overmaken. Vraag de vrijwilligers van het ontvangstteam even om u hierbij te helpen.
Mocht u papiergeld voor de spaarbeer willen wisselen (om een kleinere donatie te doen) dan kunt u ook met de vrijwilligers van het ontvangstteam overleggen.
Het Repair Café heeft geen grote hoeveelheden losse onderdelen op voorraad. Wel zijn vaak kleine onderdelen zoals schakelaars, stekkers, kabels, naaigaren of stopwol aanwezig. Enkele vrijwilligers hebben -tegen vergoeding- soms nog wat eigen materiaal beschikbaar, als na overleg uit die voorraad wordt materiaal wordt gebruik zult u die ter plekke aan de reparateur moeten vergoeden. Als de reparatie niet met het beschikbare materiaal kan worden uitgevoerd, krijgt de bezoeker in veel gevallen advies over waar de ontbrekende onderdelen te koop zijn en wat de exacte voorwaarden zijn waaraan het onderdeel moet voldoen. Deze onderdelen moet de bezoeker wel zelf aanschaffen. Dan kan het item alsnog volledig gerepareerd worden bij eehet eerstvolgende Repair Café. (zie Agenda)
Ja, natuurlijk kan dat! Wij zijn blij met elke donatie! Zeker van mensen die het Repair Café initiatief omarmen en waarderen. In het Repair Café zelf staat altijd een spaarbeer als donatie box voor contant geld. Sinds kort kunt u tijdens een Repair zaterdag óók met een QR-code of met een PIN automaat betalen. En er is ook een ‘ Steun ons pagina‘ aan deze website toegevoegd. Met uw donaties kunnen wij (een deel van) onze kosten betalen. Alvast onze dank!